Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Recnik
Односи со јавност


Комуникацијата со медиумите се одвива преку Оддел за односи со јавност и комуникација, односно Портпаролот на УЈП.
Комуникацијата со локалните медиуми и информирањето на јавноста на подрачјето на Регионална дирекција на УЈП ја координира Регионален портпарол.
За начинот на остварување на комуникација со средствата за јавно информирање, главните начела на комуникацијата, политиката на информирање... на Управата за јавни приходи, преземете го „Упатството за односи со јавноста и комуникација со медиумите“.

 

Година Месец Тип на соопштение  

04.03.2009
Поради изведбени зафати од “Македонски Телеком“ – Можни прекини во електронската достава на “МПИН“
Врз основа на известувањето од “Македонски Телеком“ АД Скопје, во периодот од 4 до 6 март 2009, поради извршување на изведбени зафати на телекомуникациската мрежа кај корисниците на мрежата (вклучувајќи ја и Управата за јавни приходи) може да се јават прекини и забавување на мрежните сервиси. Од тие причини, ги информираме даночните обврзници дека во наредните два дена може да се јават и прекини и забавување на процесот за електронската достава на “МПИН“ образецот преку е-пошта celaplata@ujp.gov.mk.
 
04.03.2009
Насоки и локации за поднесување на пресметка за февруарска плата (образец “МПИН“)
Пресметките за плата задолжително да се поднесуваат, одделно, за секој даночен обврзник (еден даночен обврзник, еден маил). Декларацијата и Налогот за плаќање ќе Ви бидат доставени од УЈП на Вашата електронска пошта, најдоцна, во рок од 24 часа од поднесувањето на пријавата. Еднаш доставената пресметка за плата да не се праќа повторно преку е-пошта или во даночните канцеларии на Управата за јавни приходи. Даночни канцеларии и локации во Скопје каде може да ја поднесете месечната пресметка за плати за февруари ......
 
27.02.2009
Најниска и највисока основица за пресметување и плаќање на придонеси за февруарска плата 2009
“При утврдување на најниската и највисоката основица за пресметување и плаќање на придонеси за февруарската плата 2009 година, како просечна бруто плата се зема објавената бруто плата за месец ноември која изнесува 27.507,00 денари. Најниската основица за пресметување и плаќање на придонесите изнесува 13.753,50 денари (50% од 27.507,00 денари), а највисоката основица за пресметување и плаќање на придонесите изнесува 110.028,00 денари (4X27.507,00 денари), и истите ќе се применуваат во текот на цела 2009 година.“ (*Министерство за финансии, бр. 02-7919/1 од 27.02.2009 година)
 
24.02.2009
28-ми Февруари - Работен ден за прием на даночни пријави
Ги информираме даночните обврзници дека на 28-ми февруари 2009 година/сабота, од 08.30-16.30 ќе работат службите за прием на даночни пријави во сите даночни кланцеларии на УЈП низ Републиката. Приемот на даночните пријави образец “ДБ”, “КДБ”, “ДБ-ВП”, “РДО-ВП” и “ДД-ИН” ќе се врши и на 2-ри март/понеделник, бидејќи крајниот рок за поднесување на истите се паѓа во неработен ден.
 
17.02.2009
Доставени и обработени месечни пресметки за интегрирана наплата и исплата на јануарска плата
Според последните обработени податоци на Управата за јавни приходи, заклучно со 16 февруари 2009 година, пресметки поднеле вкупно 56.211 работодавци за 430.938 вработени. Од поднесените, одобрени се пресметките на 55.234 обврзници, кои се однесуваат на вкупно 416.115 вработени. Вкупно, со податоците од претходните денови, а заклучно со вчера, плати исплатиле 42.060 субјекти на 324.117 вработени.
 
Страници: 


 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија