Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Recnik
Односи со јавност

Понеделник, 21.08.2017 11:30 - 12:00, Управа за јавни приходи – Генерална дирекција Скопје (зграда НБРМ), 2-ри кат
Конференција за медиуми - Вработени во УЈП “амнестирале“ даночни обврзници од плаќање на данок
Ги покануваме претставниците на медиумите на прес конференцијата на тема - Вработени во УЈП “амнестирале“ даночни обврзници од плаќање на данок. Настанот ќе се одржи во Управа за јавни приходи – Генерална дирекција Скопје (зграда НБРМ), 2-ри кат, на 21.08.2017 / понеделник, со почеток од 11.30 часот.
 
Понеделник, 17.07.2017 - Петок, 21.07.2017, Скопје, Дебар, Пробиштип, Струмица, Битола, Свети Николе, Штип, Куманово, Крива Паланка, Неготино, Гевгелија, Ресен, Кочани, Велес, Делчево, Кратово, Тетово, Берово, Радовиш, Охрид, Прилеп, Македонски Брод, Кавадарци, Крушево, Кичево, Струга,
Обуки - Регистрирање на готовински плаќања, оданочување со ддв и пријавување на приходи од имот и имотни права
Посетете ги обуките за оданочување со ДДВ, регистрирање на готовински плаќања и пријавување на приходи од издавање под закуп на движен и недвижен имот, кои Управата за јавни приходи ги организира во вашиот град/општина. На еднодневното советување, сите лица кои се занимаваат со трговија, угостителство, превоз, хотелиерство, сместување и ноќевање на лица и други кои се заинересирани имаат можност да се стекнат со знаења и практични примери за начинот на оданочување со ДДВ, регистрирање на готовински плаќања и пријавување и оданочување на приходите од издавање под закуп на движен и недвижен имот...
 
17.07.2017
УЈП води 40-тина предмети за функционери
ИНТЕРВЈУ СО САЊА ЛУКАРЕВСКА, ДИРЕКТОРКА НА УЈП:„Последните податоци покажуваат дека не сите функционери пријавиле промена на имот и не доставиле Анкетен лист. Ова важи и за сите новоназначени функионери. Во моментов, во УЈП се води 21 активен предмет за функционери и службени лица согласно Законот за спречување на корупција, добиени се 5 нови барања од Државната комисија за спречување на корупција, а од страна на УЈП иницирани се постапки за уште 17 случаи“, вели в.д. директорката на УЈП, Сања Лукаревска.
 
14.07.2017
УЈП ЌЕ ОТПОЧНЕ СО ПРИСИЛНА НАПЛАТА НА РАДИОДИФУЗНА ТАКСА
Граѓаните и фирмите кои имаат неплатена Радиодифузна такса до 30.06.2017 година, да извршат плаќање на долговите во најкусо време, бидејќи Управата за јавни приходи ќе отпочне со постапки за присилна наплата. Со цел обврзниците да не се изложуваат на блокирање на сметки и дополнителни трошоци, препорачуваме навремено да проверат дали имаат заостанати долгови, односно истите доброволно да ги платат. Потсетуваме дека до донесувањето на најавената измена на законот за укинување на РДТ, обврзниците имаат законска обврска да ја плаќаат оваа јавна давачка, а за неплатените обврски УЈП има законска обврска да ги преземе сите мерки за наплата...
 
11.07.2017
Новата директорка на УЈП најави голема даночна реформа
ИЗЈАВА: САЊА ЛУКАРЕВСКА; ДИРЕКТОРКА НА УЈП - Управата за јавни приходи како државна институција ја враќа својата улога како сервис на граѓаните и фирмите…Една од позитивните промени кои се очекуваат да ги донесе новиот систем е укинувањето на Годишните извештаи за ПДД и воведување на електронска услуга е-ППД преку која граѓаните и фирмите ќе можат тековно да вршат пријавување, пресметка и плаќање на персоналниот данок по одбивка. Втората фаза е издавање на предпополнета Годишна даночна пријава по електронски пат, односно УЈП да ги пополнува пријавите, а граѓаните само да ги верификуваат податоците. Реформите во даночниот систем се неопходни, од една страна заради приближување до најдобрите даночни практики, но и исполнување на долгогодишните барања на сметководителите и обврзниците, и од друга страна заради подобрување на услугите на даночната администрација...
 
Вторник, 11.07.2017 11:30 - 12:00, Управа за јавни приходи – Генерална дирекција Скопје (зграда НБРМ), 2-ри кат
Конференција за медиуми „Даночни мерки и предизвици на даночните реформи“
Ги покануваме претставниците на медиумите на прес конференцијата на тема „Даночни мерки и предизвици на даночните реформи“ на која ќе бидат презентирани даночните мерки на УЈП за обезбедување на даночна усогласеност и даночните реформи во делот на персоналниот данок. Настанот ќе се одржи во Управа за јавни приходи – Генерална дирекција Скопје (зграда НБРМ), 2-ри кат, на 11.07.2017 / вторник, со почеток од 11.30 часот...
 
04.07.2017
Одложено воведувањето на ГПРС фискални апарати за таксистите до 31 декември 2017
Согласно Одлуката на Владата на РМ („Службен весник на РМ“, бр.81 од 30.06.2017 година), вршителите на авто-такси превоз на патници се ослободуваат од обврската за користење на интегриран автоматски систем за управување до 31 декември 2017 година. Ова значи дека за сите авто-такси превозници се продолжува рокот за воведување и регистрација на фискални апарати со вграден ГПРС уред дo 31 декември 2017 година.
 
23.06.2017
Поднесување на ДДВ-пријави и на 27 јуни (вторник)
Ги потсетуваме даночните обврзници дека ДДВ-пријавите ќе можат да се поднесуваат и на 27 јуни 2017 година (вторник), бидејќи последниот рок 25-ти Јуни паѓа во недела (неработен ден и државен празник) и понеделник се смета за неработен ден.
 
 


© Управа за јавни приходи на Република Македонија