Memorandum_mk
Односи со јавност

17.10.2018
Скопје - 17.10.2018 година, Управата за јавни приходи, домаќин на националните координатори на ЕУ Програмата Фискалис 2020
Управата за јавни приходи во периодот 17 и 18 Октомври 2018 година ќе биде домаќин на националните координатори на ЕУ Програмата Фискалис 2020 на која ќе присуствуваат 33 учесника од 31 земји членки на ЕУ и земји кандидати за членство во ЕУ, како и двајца претставници од Директоратот за Царина и оданочување (DG TAXUD) при Европската Комисија...
 
10.10.2018
Приштина - 10 октомври 2018 година, Делегација на Управата за јавни приходи во посета на Косовската даночна администрација
Директорката на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска и Директорот на Косовската даночна администрација Сакип Имери на денешната средба во Приштина потпишаа Меморандум за соработка...
 
12.09.2018
ГРАЃАНИ – НАВРЕМЕ РЕГИСТРИРАЈТЕ СЕ НА СИСТЕМОТ Е-ПЕРСОНАЛЕН ДАНОК E-PDD.UJP.GOV.MK
Со Законот за изменување и дополнување на Законот за персоналниот данок на доход („Службен весник на РМ“, бр.80/93...190/2017), предвидено е Управата за јавни приходи од 1 јануари 2019 година да изготвува пополнета Годишна даночна пријава за сите граѓани - физички лица кои оствариле приходи во текот на 2018 година. Пополнетата Годишна даночна пријава (ПДД-ГДП), Управата за јавни приходи ја доставува до граѓаните најдоцна до 30 април 2019 година преку системот e-pdd.ujp.gov.mk...
 
Среда, 12.09.2018 11:00 - 12:00, во Контакт центар на УЈП (зграда до ЗОИЛ)
БРИФИНГ ЗА МЕДИУМИ „ГРАЃАНИ – НАВРЕМЕ РЕГИСТРИРАЈТЕ СЕ НА СИСТЕМОТ Е-ПЕРСОНАЛЕН ДАНОК E-PDD.UJP.GOV.MK“
Управата за јавни приходи ги поканува претставниците на медиумите на брифинг на тема „Граѓани – Навреме регистрирајте се на системот е-Персонален данок e-pdd.ujp.gov.mk“ на кој ќе бидат презентирани новините во врска со Годишната даночна пријава, односно законската обврска на граѓаните да ја потврдат точноста или да ги корегираат податоците од пополнетата Годишна даночна пријава од УЈП.
 
06.09.2018
Директорката на УЈП на Економскиот Совет на Општина Велес - Продлабочување на соработката помеѓу бизнис заедницата и државните институции
(Велес) Денес 06.09.2018 година, Директорката на Управата за јавни приходи заедно со Директорот на Царинската управа, Ѓоко Танасоски присуствуваше на 4-та седница на Економскиот Совет на Општина Велес каде што фокусот беше продлабочувањето на соработката помеѓу бизнис заедницата и државните институции. На седницата присуствуваа околу 50 претставници на бизнис секторот, а учесниците имаа можност да дознаат повеќе детали за идните планови на двете институции во поглед на обезбедување поддршка за компаниите кои се активни на подрачјето на општина Велес...
 
23.08.2018
ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ЗА РАБОТОДАВАЧИТЕ ЗА РАСТ НА ПЛАТИ ВО ПОВИСОК ИЗНОС ОД МИНИМАЛНАТА ПЛАТА
Работодавачите кои ги исполнуваат условите од Законот за минимална плата во Република Македонија, имаат право на финансиска поддршка за исплата на плати во повисок износ од минимална плата за период од месец јули 2018 до месец декември 2019 година...
 
22.08.2018
Билатерална соработка - Средба помеѓу првите даночници од Македонија и Косово
(Скопје, 22.08.2018) Директорот на Даночната администрација на Косово, Сакип Имери и претставниците на високиот менаџмент од Косовската даночна администрација ја започнаа дводневната билатерална посета на Управата за јавни приходи. На средбата од страна на Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска беше истакната досегашната соработка со Даночната администрација на Косово, како и подготвеноста на Македонската даночна администрација и во периодот кој следува да разменува искуства со колегите од Косово, во сите области од интерес на двете страни...
 
Сабота, 11.08.2018 12:00 - 12:30, Контакт центар на УЈП
Конференција за медиуми „УЈП ќе добива електронски податоци од банките заради издавање на предпополнета Годишна даночна пријава“
САЊА ЛУКАРЕВСКА, ДИРЕКТОРКА НА УЈП - Автоматизираната електронска размена на податоци со банките ќе овозможи подобрување на ефикасноста на УЈП, подобри услуги за граѓаните и истовремено подобро администрирање на персоналниот данок на доход. Побрзо ќе се издаваат уверенија, решенија и други документи во надлежност на УЈП. Врз основа на едногодишните консултации со сите релевантни институции, на одржани низа состаноци меѓу Управата за јавни приходи, Министерството за финансии, Здружението/асоцијација на банките и претставници од банките, Народната банка на РМ и Дирекцијата за заштита на личните податоци, заеднички се утврди рамката за протокот на овие податоци, нивната содржина, динамика за достава и сл., како и стандардите за сигурност и заштита на личните податоци на граѓаните...
 
 
http://www.ujp.gov.mk
© Управа за јавни приходи на Република Македонија