Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Recnik
26.06.2020
УПРАВАТА ЗА ЈАВНИ ПРИХОДИ УЧЕСТВУВАШЕ НА 24 ГЕНЕРАЛНО СОБРАНИЕ НА ИОТА ОДРЖАНО ON-LINE

Во периодот 24-25 јуни 2020 година се одржа на 24. Генерално собрание на Интра-европската организација на даночни администрации (IOTA). Поради здравствено – економската криза предизвикана од Коронавирусот COVID -19 оваа година Годишното собрание на ИОТА се одржа онлајн преку веб платформа.
На собранието учествуваше Директорката на Управата за јавни приходи г-ѓа Сања Лукаревска и раководителот на Секторот за меѓународна соработка при УЈП г-дин Марјан Михајловски
Раководствата на даночните администрации од 44- земји што учествуваа на ова Годишно собрание ги усвоија основните документи на организацијата и ја донесоа Годишната програма за работа за 2021 година, и ги избраа највисоките органи на ИОТА за 2020/2021.
На Годишното собрание се дискутираше и за продлабочување на меѓусебната соработка со цел одржливо и успешно деловно функционирање на даночните управи во време на пост-кризна состојба предизвикана од вирусот Ковид-19, поддршка на даночните администрации , како даночните администрации од земјите членки на ИОТА одговориле на предизвикот Ковид 19 што научиле од оваа криза и кои мерки ги преземале .
Следното 25. Генерално собрание на Интра-европската организација на даночни администрации (IOTA) ќе го води даночната администрација на Грција, каде што и истото ќе се одржи.

 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија