Memorandum_mk
Интервјуа
Година Медиум  

25.02.2006
Заминувам по изборите без оглед кој ќе победи!
ИНТЕРВЈУ ПЕТРА МИТЕВА, ДИРЕКТОР НА УПРАВА ЗА ЈАВНИ ПРИХОДИ - Инспекторите нема да добијат поголеми плати иако се закануваат со штрајк. Она што го бараат дури ни јас го немам како директор и функционер.
 
22.12.2005
Во Македонија ќе важи максимата “прво плати данок, а потоа се друго“
ИНТЕРВЈУ ПЕТРА МИТЕВА, ДИРЕКТОРКА НА УЈП - Петра Митева, експерт за даночна ревизија, пред две години го превзеде раководното место на Управата за јавни приходи, институцијата која најмногу го полни државниот буџет. За ова време во процедура е отварање канцеларија за најголеми сто компании плаќачи на даноци. Донесе закон за УЈП, во кој интегрално ги реши функциите на оваа институција. Со редица мерки: акции, контроли успеа да натера 83% од фирмите да купат, да вклучат фискална каса и да издаваат сметки. Со остварената наплата на даноци го натфрли планот. Митева во интервјуто за Капитал најави уште порадикални чекори. Со новиот закон за даночна постапка конечно во Македонија ќе важи девизата “прво плати данок па умри”.
 
18.09.2005
Имаме поднесено нови 70 пријави за затајување на околу 20 милиони евра
ИНТЕРВЈУ ПЕТРА МИТЕВА, ДИРЕКТОР НА УПРАВАТА ЗА ЈАВНИ ПРИХОДИ - Има големи даночни измамници и чесни граѓани на оваа држава. Дали се имињата звучни или не за мене се звучни бројките и сите ги гледам низ призмата на бројки. Оваа пирамида е правена така што се остварани наменски фирми, анонимни за државата, јас претпоставувам дека стојат моќници зад сето тоа, но моите инсинуации се мој впечаток, тоа не можам да го докажам. Со други зборови, сите измамници на листата што погрешиле и ја оштетиле државата ќе си одговараат.
 
Страници: 


 
http://www.ujp.gov.mk
© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија