Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Recnik
08.10.2021
ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ГОДИШНА ДАНОЧНА ПРИЈАВА – НАЈВИСОК ДОХОД ВО 2020 ГОДИНА

На денешната прес конференција за Годишната даночна пријава - највисок доход во 2020, Директорката на Управата за јавни приходи Сања Лукаревска соопшти дека Управата за јавни Приходи за календарската 2020 година изготви и достави пополнета Годишна даночна пријава, за 769794 граѓани.

Искажаниот годишен бруто доход во пријавите изнесува 331.146.120.469,00 денари, а пресметаниот данок на личен доход е во износ од и 19.607.095.073,00 денари.

Годишните даночни пријави се изготвени врз основа на податоците од пресметките за исплата на доход поднесени од страна на исплатувачите, од пресметките во кои граѓаните пријавиле дека оствариле доходот од други физички лица и од странство, врз основа на податоците од годишниот даночен биланс како и паушално утврдениот нето доход од вршење самостојна дејност.
Во прилог е прес пакет во кој е содржана анализата на Годишните даночни пријави за 2020 година.

Pdf_16   Прес пакет  (86 KB)
 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија