Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Recnik
10.04.2007
Бележење на објекти на даночни обврзници кои немаат обврска да издаваат фискална сметка

Управата за јавни приходи ги известува граѓаните дека објектите на даночните обврзници на кои се поставени налепници со долунаведените информации немаат обврска да издаваат фискална сметка.

 

Даночниот обврзник Петко Петковски данокот на доход
за приходите од вршење на дејност го плаќа според ПАУШАЛНО утврден нето приход

НЕ Е ФИСКАЛИЗИРАН
И НЕМА ОБВРСКА ДА ИЗДАВА ФИСКАЛНА СМЕТКА

МФ- Управа за јавни приходи - Регионална дирекција Битола - Даночно одделение Струга, по решение бр. 10-9890/ПД53 на 03.03.2007 година


Станува збор за даночни обврзници кои согласно член 9 од Законот за регистрирање на готовински плаќања се ослободени од обврската да воведат и користат фискален апарат, односно истите данокот од доход за приходите од вршење на дејност го плаќаат според паушално утврден нето приход.

Со цел информирање на граѓаните и имплементирање на Законот за регистрирање на готовински плаќања, како и поради честите реакции и пријави од граѓаните дека овој тип на даночни обврзници не издаваат фискални сметки, УЈП пристапи кон бележење на објектите на овој тип даночни обврзници.
 

 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија