Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Recnik
Односи со јавност


Комуникацијата со медиумите се одвива преку Оддел за односи со јавност и комуникација, односно Портпаролот на УЈП.
Комуникацијата со локалните медиуми и информирањето на јавноста на подрачјето на Регионална дирекција на УЈП ја координира Регионален портпарол.
За начинот на остварување на комуникација со средствата за јавно информирање, главните начела на комуникацијата, политиката на информирање... на Управата за јавни приходи, преземете го „Упатството за односи со јавноста и комуникација со медиумите“.

 

Година Месец Тип на соопштение  

02.04.2007
Во врска со информациите објавени во текстот “Кој ги мрзи австријците?!“ (Капитал, стр. 13, 29 март 2007 година)
Даночниот обврзник ЕСМ не може да користи даночно намалување по основ на странски влог за 2006 година, затоа што во истата не остварил добивка, што е законски услов за отпочнување на користење на ова даночно олеснување. Законската процедура налага УЈП да издаде привремено решение со кое му одобрува на даночниот обврзник да го користи ова даночно намалување, а решението се повикува на одредбите од законот и правилникот кои ги одредуваат условите за користење на истото.
 
26.02.2007
Истекува рокот за поднесување на Годишна даночна пријава за остварени приходи во 2006
Покрај приходите остварени по основ на капиталните добивки од продажба на хартии од вредност, како нови приходи кои треба да се пријават во Годишната даночна пријава за 2006 година, се и приходите стекнати по основ на авторски права и права од индустриска сопственост (пишани, театарски, ликовни дела, дела од областа на архитектурата и кинематографијата, преводи, стручни и научни предавања и слични интелектуални услуги), како и други екстра остварени приходи.
 
14.02.2007
Затворени 63 деловни објекти
Управата за јавни приходи на 13 и 14 февруари 2007 година изврши 768 контроли на даночни обврзници за фискализација односно почитување на обврските кои произлегуваат од Законот за регистрирање на готовински плаќања.
 
14.02.2007
Проект – Модернизација на Управата за јавни приходи
Проектот се реализира со финансиска помош од Холандската Влада, во висина од 2.960.000 долари, а ќе се имплементира до април 2009 во соработка со Меѓународниот монетарен и Холандското Министерство за Финасии.
 
14.02.2007
ДЕМАНТ - “Дневник“ (текст: “Или фискална или катанец на црквите“)
Управата за јавни приходи ги демантира информациите изнесени во текстот, “Или фискална или катанец на црквите“ („ДНЕВНИК“, стр. 7, 15 февруари 2006 година), а кој се однесуваат на најавите за фискализација.
 
Страници: 


 


© Управа за јавни приходи на Република Северна Македонија