Etax
Физички лица Правни лица Меѓународни организации
Пребарување на даночни
обврзници
Внесете назив, седиште, единствен даночен број (ЕДБ) или матичен број (МБ) на даночниот обврзник
П
В
С
Ч
П
С
Н
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Recnik
25.08.2017
„Тренд“ е затворен поради користење на нефискализирани апарати и издавање на „компјутерски“ сметки

Во врска со текстот „Тренд“ затворен поради логото на Аеродром на шеќерчињата? (објавен на интернет веб порталот republika.mk на 25.08.2017 година и на социјалните мрежи) Управата за јавни приходи најостро реагира на неточно презентирање и искривување на информациите за работењето на УЈП од страна на republika.mk.
Информираме дека поради утврдени неправилности во деловниот објект, односно констатирано нерегистрирање на готовинскиот промет и издавање сметки од паралелен компјутерски систем кој не е поврзан со ГПРС системот на УЈП, донесено е времено решение со кое на даночниот обврзник му се забранува вршење на дејност во деловната просторија во траење од 15 дена, и изречена е глоба од 4550 евра за сторен прекршок согласно Законот за регистрирање на готовинските плаќања.

Потсетуваме дека засилениот мониторинг се спроведува низ цела држава, не само на одредени локации, а затворени се и други познати угостителски објекти. Дополнително на предупредувањата, пред два месеци беше најавен засилениот мониторинг на готовинскиот промет и контролите од страна на Управата за јавни приходи. На таа прес конференција меѓуостанатото се укажа дека употребата на апарати кои не се фискализирани е кршење на Законот за регистрирање на готовински плаќања (види линк http://www.ujp.gov.mk/mk/javnost/nastani/pogledni/162).

 


© Управа за јавни приходи на Република Македонија